Feb 17, 2010

Bruchovné slovo na tento deň

Náš dušpastier na kancli povedali, že by nikto nemal mať v srdci prázdno. Súhlasím, ale s výhradou. Ak nie prázdno v srdci, tak nikde. Veď zamyslel sa niekto nad priľahlými orgánmi? To mne, ako brušpastierke konkrétne najviac vadí prázdno v žalúdku. Komu už prospeje hladná, nervózna bytosť, mysliaca na dobre vypečenú kačičku, plnenú dulami a slaninkou, podávanú buď s restovanými zemiakmi, alebo s kapustičkou a knedličkou? Taká bytosť si aj modlitbu vymyslí, aha: "Otčenáš z vysokého neba, keď si nám dal zuby, dopraj nám aj chleba!"

A práve preto v tento pôstny deň, kedy si pripomíname, že prach sme a v prach sa obrátime, si priekopnícky dovoľujem nadlábnuť sa vyššie uvedenou kačkou. Obracať sa v prach nalačno je namáhavé a malú obeť prinášajúce, veď dajme do toho trocha vervy. Pri rozjímaní s plným bruchom sa nám určite budú zjavovať onakvejšie bytosti, ako s bruchom prázdnym. Ak ste za, zakúpte si asi tak dvojkilovú kačku. Deň pred pečením, najlepšie doobedu, ju nasolíme a odložíme na pár hodín do chladu, aby soľ prešla masom. Na noc jej pripravíme relaxačný kúpeľ z mlieka a odteraz ju začneme familiárne nazývať Kleopatra. Ráno Kleopatru opatrne osušíme a nakoreníme mletým čiernym korením, vytrieme zvnútra i zvonku tymianom, majoránkou a naplníme zmesou dúl (80 deka), pokrájaných na malé kocky a prerastenej slaniny, pokrájanej na pásiky (postačí 10 deka). Nejakú tú slaninu si odložime na vystlanie pekáča, aby Kleopatre bolo mäkkúčko. Pečieme prsiami nadol, podlejeme vývarom a počas pečenia často a hojne polievame.

Že nemáte dule? To ovocie, ktoré čerstvé chutí o ničom, ale várou získava a aj prepožičiava skvelú chuť? To skoro zabudnuté ovocie, ktoré sa ešte sem-tam pestuje na južnom Slovensku? Tak to musíte byť veľkí hriešnici, keď vám nie je dopriate takto si Kleopatru vychutnať.

Ale aj pre vás sa nájde spasenie. Použite namiesto dúl jablká a urobte si k nej vínnu kapustu. Červenú cibuľu vačších rozmerov pokrájajte nadrobno, orestujte na oleji a pridajte dve polievkové lyžice kryštálového cukru, nechajte ho jemne skaramelizovať a zalejte pol lirom červeného vína a pol litrom jablčného muštu. Pridajte jednu stredne veľkú, nadrobno pokrájanú červenú kapustu, pár klinčekov, podľa chuti soľ a na špičku noža škoricu. Duste, kým kapusta požadovane nezmäkne a v závere si ju dojagajte podľa svojej chuti - viac vína, cukru, muštu, soli, vína, vína a tak ďalej.

A teraz už iďte v mene božom, v ruke s vidličkou a nožom.

No comments:

Post a Comment