Feb 9, 2010

Trúfalé truflé alebo lákavá lanýžová láska

Na lanýže sa vyberieme najlepšie skoro ráno, v neskorú jeseň alebo v zime, do dubového lesíka ideálne v oblasti Périgold, vo Francúzsku. Rastú však aj v Španielsku, Taliansku, Chorvátsku a Slovinsku. A jedna moja kamarátka tvrdí, že jeden lanýž našli aj na Orave. So sebou si vezmeme jedno prasiatko, samicu, ktorá lanýže miluje a rajcujú ju, a preto má záľubu v ich vyhľadávaní. Pol dňa pobehujeme po lese za veselou prasnicou a keď sa jej podarí lanýž objaviť, musíme s ňou vybojovať ostrý boj, aby nám ho nezožrala skôr ako jej ho stihneme vypáčiť z papule.
Potom zistíme, že je to huba, po slovensky hľuzovka, a nie čokoláda a tá sa nám absolútne nehodí do našich kuchárskych plánov a vlastne nevieme čo s ňou. Odniesieme ju preto Zanardi, aby ju mohla použiť do paštiky, a my si urobíme vlastnú čokoládovú lanýžovú tortičku.
Čokoládové truflé alebo lanýže majú so svojimi funghi menovkyňami spoločné len farbu a tvar (aj keď existujú aj biele hľuzovky). Sú to čokoládové bonbóny čapatého tvaru s plnkou ganache v čokoládovej poleve alebo s kakaovou posýpkou. Proste čokoláda s čokoládou, ako by povedal jeden Pohan - čistý fet. Ganache je kvalitná čokoláda s vysokým percentom kakaa rozpustená v šľahačkovej smotane. Názov vznikol v 19. storočí, keď nejaký kuchtík náhodou prevrhol mliečniak so smotanou do hrnca s čokoládou a jeho šéfkuchár naňho začal vykrikovať - Ganache! (preklad: Ty nekvalifikovaný, nešikovný a neschopný kuchtík, nikdy z teba nič nebude! ... Olala, je to dobré! Hmm ... Hmm... Vráť sa! Kam utekáš?! Je to výborné! Voilà - ganache! Veru, prebohatý je ten francúzsky jazyk.)

My ale dnes máme v pláne tortu a nie bonbóny, takže sme sa vlastne od lanýžov dostali pomerne dosť ďaleko. Nicméně, na čokoládovú lanýžovú tortu budeme potrebovať:
250 gramov kvalitnej čokolády, s obsahom kakaa najmenej 70%
2 lyžice medu
200 ml šľahačkovej smotany a 400 g nátierkového masla bez príchute (najlepšia alternatíva) alebo 600 ml šľahačkovej smotany a stužovač šľahačky alebo 200 ml šľahačkovej smotany a 400 g mascarpone (ak sa nám ho chce zháňať a sme ochotní zaňho zaplatiť)
4 lyžičky instantnej kávy
1 lyžička mletej škorice
na posypanie kakaový prášok (naozajstné kakao, nie granko) alebo mandľové lupienky alebo sekané orechy
Najprv rozpustíme čokoládu v smotane. Na to potrebujeme voilà, déjà-vu, bain marie (ako povedala guru), teda vodný kúpeľ. Do väčšieho hrnca nalejeme vodu, naň postavíme menší, do ktorého nalámeme čokoládu, nalejeme 200 ml smotany a osladíme medom. Stačí aby sa voda iba mierne varila, nemusí vrieť a bublať. Dávame pozor, aby sa ani kvapka vody nedostala do čokoládovej zmesi, inak by sa mohla zraziť. (Tvrdí to originálny recept, mne sa to samozrejme nestalo.) Guru síce tvrdí, že smotanu s čokoládou stačí zúrivo miešať a žiadny vodný kúpeľ nepotrebujeme, ale máme umývačku riadu a tak si môžeme miešaciu a umývaciu námahu ušetriť. Ušetrený čas môžeme venovať opraženiu mandľových lupienkov alebo orechov nasucho na panvici, teda v prípade, že ich chceme použiť na posýpku.
Presvedčíme sa, že sme zakúpili nátierkové maslo bez pažítky, papriky či inej príchute a rozotrieme ho s kávou a škoricou (alebo mascarpone). Ak chceme použiť šľahačku so stužovačom, zmiešame ju s kávou a škoricou a stužovačom a mierne našľaháme (výsledok nezaručujem, nemám to vyskúšané, podľa mňa je lepšie použiť nátierkové maslo).
Čokoládu necháme vychladnúť na telesnú teplotu, o tom sa niekoľkokrát uistíme namočením prsta. Je ale žiadúce, aby zostalo aj do koláča, tak s tým prestaneme a radšej opatrne zamiešame do nátierkového masla. Neponáhľame sa, dôkladne premiešame, aby sa obe lahodné zmesi spojili, chceme mať dokonalú tortičku.
Tortovú alebo inú formu s priemerom cca 18 cm vyložíme papierom na pečenie, aby sa neskôr torta dala ľahko vybrať. Nalejeme krémovú zmes, ozdobíme opraženými mandľami, orechami alebo kakaom. Necháme v chladničke stuhnúť, najlepšie do druhého dňa. Po stuhnutí vyberieme aj s papierom, pokrájame a podávame s ovocím, napríklad jahodami, čučoriedkami, ananásom a podobne a trochou šľahačky.
Pozor, hrozí nebezpečenstvo, že hostia, ktorí to raz ochutnajú sa k vám budú chcieť vrátiť aj nabudúce. A ani nemusíte podávať lanýže. Tie hubové.

9 comments:

  1. Tak toto je ozaj créme de la créme, ďalšia oslava bude v znamení ganache pre najstaršieho ganache :)

    ReplyDelete
  2. :)
    ganache uz vyzera dost velky, ze by mohol ocenit aj kvapku nejakeho toho liquere, pridanu na zaver miesania. takto zbrucha ma napada napriklad mandlovy liker, nejaky konacik. alebo aj tuzemak by mohol hadam byt, v krajnom pripade.

    ReplyDelete
  3. Tuzemáčik je železná istota, keď amareto vytuchne :)

    ReplyDelete
  4. toto mi nerob! zla zla liliana! prave ked chudnem, mi tu drcnes tieto lanyze?
    pohan

    ReplyDelete
  5. jake chudnutie? este mame fasiang! len si daj :)

    ReplyDelete
  6. Jen si dej, jseš bledej, až si dáš, zčervenáš :)

    ReplyDelete
  7. A netreba pod to vobec ziadne ciestko? Piskotu, pivove, alebo aspon oblatku?
    Da sa to pekne ludsky krajat a servirovat?
    hn

    ReplyDelete
  8. netreba, idea toho je, ze je to cisty cokoladovy fet. ale ak na tom trvas, mozes si zvlast upiect napr. listkove cesto a do toho to naplacat. ale neviem preco by niekto prznil taku skvelu cokotku.
    kraja sa to v pohode, v tej cokolade je smotana a natierkove maslo, takze nie je stuhnuta na tak tvrdo ako napr. bonbonierovy bonbon

    ReplyDelete
  9. cokoladovy kolac v ceste robila ralbovska svojho casu. tam netreba davat natierkove maslo. staci cokoladu so smotanou vymiesat
    http://archiv.station.zoznam.sk/station/clanok.asp?cid=1132744227848

    ReplyDelete