Feb 21, 2010

Žujeme dobre, žujeme zdravo

Jarné pľušte pomaly zmývajú zvyšky snehu, či skôr tej čiernej brečky čo z neho v meste zostala. Máme tu prvé slnečné predjarné dni. Matička Zem pomaly rozmŕza, keď sa človek vracia domov za súmraku po krásnom dni, hoci už začína večerne prituhovať, keď sa poriadne nadýchne, cíti ju, ako vonia.
Je to síce pravda, že keď zhodíme pančuchy spod nohavíc, schudneme aj dve tri kilá. Čo však tá pneumatika okolo pása? Čo ten nakysnutý mafinový vršok nad ním? Celulitídu máme už aj na vlasoch. Keď nás krásny deň vyláka von, sme zadychčané už po 50 metroch. Darmo budeme presviedčať partnera, že to skrze neho nám srdce búcha a kráti sa nám dych. Nebude nás on vládať odniesť, keď sa nám od slabosti kolená podlomia.
A tak vieme, že je tu čas na jarný pôst. O duchovnom rozmere sa nebudeme rozpisovať, ten nech si vypočíta každý sám. Telíčko nám treba čistiť, od slaninky odľahčiť, bôčiky a stehienka opracovať, tuk vypiecť. Vrátime sa k tradícii našich predkov, ktorým sa už zabíjačkové zásoby pomíňali, zato zemiakov, pšenice a kukurice ešte mali nadostač a prečistíme to tam vnútri jedna radosť.

A začneme od základu. Raňajky sú štartovačom dňa a tak si upečieme raňajkové müsli tyčinky podľa Nigelly.
Potrebujeme na to:
397g konzervu kondenzovaného mlieka (salko)
250 gramov ovsených vločiek
75 gramov strúhaného kokosu
100 gramov sušeného ovocia, ktoré máme najradšej (napríklad brusnice, marhule, slivky, hrozienka...)
125 gramov rôznych semienok (tekvicové, slnečnicové, sezamové)
125 gramov nadrobno posekaných orechov (nesolené arašidy, vlašské orechy, kešu)

Rúru predhrejeme na 130°C a dobre vymastíme pekáč s rozmermi 23 x 33 x 4cm.
Zohrejeme kondenzované mlieko. Ja som použila nesladené, pretože to sladké je pre mňa sladké až príliš, a radšej som pridala doňho lyžicu medu. Teraz. (Nesladené kondenzované mlieko sa predáva v konzervách s menším objemom, takže si buď kúpime dve a zbytok mlieka využijeme inak, alebo pridáme trochu vody k mlieku, alebo primerane znížime podiely ostatných surovín.)
Do veľkej misy nasypeme všetky sypké ingrediencie. Pridáme zohriate mlieko a poriadne všetko premiešame drevenou varechou. Preložíme do pekáča a rovnomerne rozotrieme stierkou alebo rukami a ucapkáme.
Pečieme 1 hodinu, vyberieme z trúby, necháme trocha vychladnúť, asi po 15 minútach nakrájame na požadovanú veľkosť tyčiniek.
Môžeme jesť samotné, pomazané lekvárom (mne osobne veľmi chutili s kyselkavým ríbezľovým od tety Júlie), utopiť v bielom či ovocnom jogurte, ovocnej šťave, rozmixovanom lesnom či záhradnom ovocí a deťom všetkých vekových kategórií ich môžeme poliať čokoládou (čím vyšší obsah kakaa tým lepšie).
Požujeme poriadne, požijeme zdravo.

2 comments:

  1. Moje slinné žľazy to mimoriadne prebudilo, to je znamenie, že cez víkend sa ide tyčinkovať :)

    ReplyDelete
  2. ano, je to velmi dobre a lahke (aj na upecenie aj na zjedenie :) malo to uspech aj ako pochutina na damskej seslosti

    ReplyDelete