Feb 1, 2010

Snehové jazyky

Svinská zima za oknami je a nikoho už z toho nejíma nostalgie. Mokré biele svinstvo za goliere padá, už by sa netešil ani ten Lada. Po stopäťdesiaty raz vyhrabeme auto spod záveja a odhádžeme sneh z chodníka, namažeme záda a ono to zas padá. V meste kalamita jak na Sibíri, tri centimetre snehu a na Mierku štyri. V podkrovnom kancli horšie ako u Polomy, mrznú nám prsty, programy aj CD-romy. Zvolíme si najkratšiu cestu domov, aby nás nezabil padajúci sneh zo stromov. A so snehom vypečieme, bo si snehové jazyky upečieme. Alebo aj pusinky, ale kto by už by sa v snehu oblizoval.
Keďže sme ako správne gazdinky na fašiangy fánkov napiekli, zostalo nám z nich dva až osem bielkov, podľa situácie v kurníku. Môžeme ich strčiť do mrazáku, ako povedala guru, ktorá sa to naučila od Nigelly, a napiecť pusinky neskôr, alebo ich napiecť rovno.

Vezmime si taký priemerný počet 4 bielky, na ktoré potrebujeme 28 dekov bieleho cukru, vanilku, šťavu z 1/4 citróna a 5 dekov nasekaných a nasucho opražených orechov alebo mandlí (toľko sa uvádza v recepte, podľa mňa je to málo, prisypala som ich tam ďaleko viac, nech je to pekne orechové).
Orechy nasekáme nadrobno, opražíme nasucho na panvici. Mandle oblanšírujeme, olúpeme a nasekáme.
Bielky, cukor, vanilku a citrónovú šťavu zmiešame v kastróliku a potom šľaháme nad parou vo vodnom kúpeli. Keď zmes zhustne, odstavíme a šľaháme do tuha, aby sa dali robiť kôpky na plech. To v prípade, že chceme pusinky. Komu sa nepodarí, zmeska sa mu roztečie po plechu a bude mať snehové jazyky. Kupodivu, konzumentom nevadila ani táto forma a spokojne pojedli všetko. Lepšie snehové jazyky v ústach ako na ceste. Zľahka zamiešame nasekané orechy alebo mandle. Plech vystelieme papierom na pečenie, komu sa chce umývať, nemusí, ale mal by pomastiť. Pečieme pomaly doružova. Navrchu sa urobí chrumkavá krustička, vnútri je to trošku mazľavé a ťahavé niečo medzi tureckým medom a cukrovinkou čierny princ vybranou z druhého výkladu.

Kým sa upečie, môžeme si zaspievať s Jarkom Nohavicom:

No comments:

Post a Comment