Náš figurant je trapoš. Úchylák. Veď pozeráva markizácku reláciu Bez servítky. Brutálne. No a čo, že sa tam z času na čas vyskytnú šikovní ľudia s dobrými nápadmi, zostrihmi z nich urobia aj tak debilov, čo nevedia ani vínový pohár správne uchopiť. A figurant vtedy zapína filtre. Odfiltruje prihoreté komentáre, trápne scény a sústredí sa na recepty. Zaujímavo znejúce skúša. A preto vám prezradí tajomstvo fary. Kiežby malo taký úspech, ako vetrák fár Dan Brown, ktorému to čitatelia žerú, ako diví.
Jednu časť tajomstva budeme piecť v tortovej forme. Dobrá správa - nebudeme potrebovat ani gram múky. Zlá správa - budeme potrebovať 5 vajec. Tie si rozdelíme na bielky a žĺtky. Žĺtky si vymiešame so 150 gramami práškového cukru, postupne pridáme 150 gramov mletých orechov, kôru ukradnutú jednému citrónu, 2 čajové lyžičky kakaa a keď sa už ručný šľahač začne vzpierať tej hustej hmote, pridáme sneh z bielkov, ten to trochu rozriedi. Upečieme.
Plnku si pripravíme veľmi jednoducho, z jednej pochúťkovej kyslej smotany, hrste mletých orechov a jedného vanilkového cukru. Keď nám tortové cesto vychladne, rozrežeme ho napoly (kto neverí nožu, môže to skúsiť niťou, len nie dentálnou), natrieme ríbezľovým, alebo iným, kyslým lekvárom a nanesieme plnku. Zakryjeme tým, čo nám zostalo na stole. A ideme na polevu.
Tri žĺtky si vymiešame s tromi polievkovými lyžicami práškového cukru, pridáme čajovú lyžičku rumu a jemne vmiešame mascarpone. Na záver vyšľaháme z bielkov sneh a zapracujeme ho do našej polevy. Držíme sa ustálených zvykov a polevou tortu jednoducho polejeme. Ozdobíme podľa nálady, pre Kltka malinami, pre Katku orechami, ja odporúčam napísať – kto toto zje, voľačo zvie. Ešte len potom budú okolo vás chodiť múdre, záhadne tváriace sa hlavy.
Čo však figurant sám a bez pomoci zistil je, že poleva obsahuje surové vajcia, takže použijeme zásadne čerstvé a pre istotu za tortičkou užijeme desať gramov destilátu, veď čo ak náhodou. Radím túto tortu neservírovať všeznalým matkám, ktorým sa v predstavách torta spája s výškou dvojročného dieťaťa, lebo v tom tkvie to tajomstvo. Na fare to vyzerá nenápadko, ale keď okoštujete z farskej kuchyne, budete sa veľavravne usmievať, ako tá Mona Lisa.
Čo však figurant sám a bez pomoci zistil je, že poleva obsahuje surové vajcia, takže použijeme zásadne čerstvé a pre istotu za tortičkou užijeme desať gramov destilátu, veď čo ak náhodou. Radím túto tortu neservírovať všeznalým matkám, ktorým sa v predstavách torta spája s výškou dvojročného dieťaťa, lebo v tom tkvie to tajomstvo. Na fare to vyzerá nenápadko, ale keď okoštujete z farskej kuchyne, budete sa veľavravne usmievať, ako tá Mona Lisa.
mnam, to vyzera velice fajne.
ReplyDeletekto by to povedal, ze v televizore daju taky dobry recepis :)