Feb 15, 2010

Prispaté mafiny

Sedia dva mafiny v trúbe a pečú sa. Zrazu hovorí jeden mafin druhému:
- Fúha, ale je tu teplo, čo?!

Druhý mafin nato vydesene vykríkne:
- Dokelu! Hovoriaci mafin!

Mafiny sú už také - americké, jednoduché, intelektuálne nenáročné, zvládne ich aj malé dieťa a sú obľúbené hlavne u detí všetkých vekových kategórií. Ako tamten vtip. A tiež ako on môžu prekvapiť nečakanou príchuťou či pointou, ktorá aj keď nie je vyslovene vtipná, človeka poteší a tak sa jej môže zasmiať. A preto ich mám rada.
Recepty na mafiny patria k najjednoduchším receptom na svete vôbec. A úplne najjednoduchší z nich je recept na "sleep-in" cheese muffins, teda syrové prispaté mafiny. Tak ako ich robia v meste Dahlonega, v štáte Georgia a propagujú ich pod heslom: sú také jednoduché, že si môžete prispať a aj tak ich budete mať načas hotové.
Tak veru, každá dahlonegská gazdinka v kvetovaných šatách so širokou sukňou, previazaných kvetovanou zásterou vhodne farebne zladenou, s dokonale upravenými vlnitými blond vlasmi a červeným rúžom na šťastne rozosmiatych perách, ako vystrihnutá z 50. rokov, ocení tento recept, keďže si takto zrána nemusí robiť starosti, môže si prispať a aj tak stihne nakulmovať vlasy, narúžovať ústa, nahodiť úsmev, uviazať zásteru a vychystať celú rodinku za každodennými povinnosťami čerstvo upečenými, dokonalými mafinmi.
Takže všetky dokonalé gazdinky pozor - na prispaté syrové mafiny potrebujeme:
1 hrnček polohrubej múky, 1 hrnček mlieka (alebo ešte lepšie šľahačkovej smotany), pol hrnčeka majonézy, 1 hrnček strúhaného syra, prášok do pečiva či sódu bikarbónu. To je základný recept. Môžeme ho samozrejme vylepšovať chutnými prísadami podľa preferencií členov rodiny - napríklad na malé kocky nakrájanou a opečenou slaninkou pre milovanú polovičku, kúskami opraženej klobásky s podusenými šampiňónmi pre mladého šampióna alebo postrúhanou delikátnou cuketou, špenátom či rafinovanými provensálskymi bylinkami pre mladú dámu.
Určite sme už zistili, že čaro spočíva v použití majonézy, ktorá nahrádza vajíčka a tuk čo normálne do mafinov patria. Dokonalá gazdinka si samozrejme majonézu vyrobí sama doma a kúpenskou pohŕda.
Niektoré pekne ručne metlou žĺtky šľahajú vo vopred zohriatej miske, po kvapkách olej prilievajú, v pote tváre počítajú, aby im presne dva údery za sekundu vyšli, potom si vydýchnu, keď predišli tej katastrofe, žeby sa im majonéza zrazila a nakoniec dolievajú horúcu vodu. Lebo tak povedala guru Julia.
Múdrejšie si už dávno našli recept na päťsekundovú majonézu u svojho obľúbenca pána Cuketku a tak to majú cobydup, bez kvapiek, bez úderov a rýchlejšie ako keby bežali do obchodu a späť.
Potom už je to jednoduché - všetko zmiešame dohromady, pridáme niektorú ďalšiu ingredienciu ak chceme. Naplácame do formičiek obľúbených tvarov, pečieme v predhriatej trúbe na 180° asi 30 minút alebo kým špáradlo zapichnuté do stredu nevylezie čisté.
A to už dupocú dolu schodmi všetci členovia rodiny, zobudení prekrásnou vôňou čerstvo upečených mafinov a rannej kávy a starostlivá mamička ich víta so šťastným úsmevom na perách a dokonale naservírovanými raňajkami. A malý synček nadšene vykrikuje - Mami, mami, poviem ti vtip, chceš? Sedia dva mafiny v trúbe a pečú sa...

2 comments:

  1. majonéza furt, ale kde ja zoženiem blond nakaderavenú parochňu, slušivú kvetovanú zásteru a rúž, ktorý je "zuby resistant", aby som tie moje monštrá v závere fašiangu na smrť vydesila.

    ReplyDelete
  2. no dnes este mozes, mame posledny fasiangovy den. ale zajtra pôst a masky dolu! potom uz nemusime byt dokonale gazdinky ale normalne dievky :)

    ReplyDelete