Mar 8, 2010

Polentíme, polentíme

Trávila som leto, tak ako každé, s mojimi sesternicami na Liptove a vybrali sme sa navštíviť ich kulackú starú mamu. Chovala si prasiatko a zrovna mu pripravovala kukuričné otruby. Nás sa opýtala, či si kukuričianky nedáme. A sme si dali. Kukuričná kaša chutila úplne inak ako to panské huncútstvo, ktorým ma kŕmila moja dobrá mamka - gríska, teda krupicová kaša. Dlho som bola presvedčená, že kukuričianka je jedlo pre prasiatko a nie pre dobré dievčatko. Mimochodom - gríska sa vždy musela jesť zo špeciálneho taniera, na ktorom z nej po okrajoch trčali sánkári a lyžiari ako zo snehových závejov a postup bol daný a nemenný: sústredenými kruhmi od okrajov taniera, kde najrýchlejšie chladla, sa z neho odoberalo až k stredu, kde čakal najlepší čokoládovo-maslový poklad, bo tam najviac granka s maslom zostalo navrchu. Pritom sa pozerali nedeľné dopoludňajšie rozprávky - Kuko, Dancúľ a Spadlazoblakov ako chodí po vode v červených gumákoch a detský zbor s prenikavými hláskami jej k tomu pospevuje: A za nimi poletíme poletíme poletíme. Tak.
Kukuričnú kašu, teda polentu, som omilostila až omnoho rokov neskôr, keď som zistila, že sa dá upraviť aj chutne, nápadito a flexibilne. A keďže jednostranná strava zložená iba z polenty môže spôsobiť prevelice nepríjemnú chorobu pellagru, ktorá sa prejavuje mimoriadne vyberaným spôsobom (má všetky tri D: diarea, dermatologické problémy a nakoniec demencia), je vhodné zajedať k nej niečo prenikavo zdravé.

A preto si uvaríme polentové hranolky s olivami so špenátom s orieškami a hrozienkami.
Na polentové hranolky potrebujeme:
170 gramov polenty (najlepšie instantnej, pri ktorej môžeme venovať tichú spomienku všetkým tým nespočetným generáciám predkov, ktoré museli stáť pri peci pol dňa a polentu neustále miešať kým nebola hotová)
750 ml vody alebo vývaru
50 g masla
65 gramov olív čiernych alebo zelených, ktoré máme radšej, nakrájaných na malé kúsky
rozmarín, morskú soľ
Polentu uvaríme podľa návodu na obale, asi takto: necháme zovrieť vodu alebo vývar s maslom, stíšime plameň, vsypeme polentu. Varíme do zhustnutia, instantná hustne do 2 minút. Odstavíme z plameňa a zamiešame olivy. Posolíme ak treba.
Rozotrieme do dobre vymazanej formy (asi 27 x 16 cm) a necháme úplne vychladnúť. Po vychladnutí vyklopíme, nakrájame na hranolky a poprášime ešte trochou polenty.
Rozložíme na plech vyložený papierom na pečenie, posypeme rozmarínom a upečieme v trúbe rozohriatej na 200°C asi 25 minút dochrumkava.

Kým sa pečie, urobíme si špenát s orieškami a hrozienkami.
kilo čerstvého špenátu, teraz dostať aj mladý (bejby) špenát, ak nemáme čerstvý, môže byť aj mrazený ale rozhodne listy, nie pretlak
50 gramov hrozienok
50 gramov orieškov, napríklad kešu, arašídov alebo píniových (o tých posledných som sa nedávno dozvedela, že vraj po nich môže byť kovová horká chuť v ústach aj dva týždne, tak na ne pozor. aj keď mne sa to ešte nestalo.)
1 cibuľa
olivový olej
2 lyžice bieleho vína
Hrozienka nasypeme do misky, zalejeme horúcou vodou alebo čiernym čajom a necháme napučať. Nakrájame cibuľu, popražíme dozlatova na rozpálenej panvici, potrebujeme hodne veľkú ak máme čerstvý špenát, aby sa pomestil. Nasucho si opražíme obľúbené oriešky na vedľajšej panvici. K cibuli pridáme víno, poriadne zamiešame, prihodíme umytý špenát. Premiešame, aby sa rovnomerne varil. Môžeme nachvíľu prikryť, aby sa podusil, až kým nezavädne a neodparí sa z neho všetka voda. Keď je hotový, pridáme usušené hrozienka, oriešky, podľa chuti soli a korenia, prípadne ešte trochu oleja.
Podávame pospolu, svorne a zdravo a s plnými ústami si môžeme aj zanôtiť.

No comments:

Post a Comment