
Kukuričnú kašu, teda polentu, som omilostila až omnoho rokov neskôr, keď som zistila, že sa dá upraviť aj chutne, nápadito a flexibilne. A keďže jednostranná strava zložená iba z polenty môže spôsobiť prevelice nepríjemnú chorobu pellagru, ktorá sa prejavuje mimoriadne vyberaným spôsobom (má všetky tri D: diarea, dermatologické problémy a nakoniec demencia), je vhodné zajedať k nej niečo prenikavo zdravé.
A preto si uvaríme polentové hranolky s olivami so špenátom s orieškami a hrozienkami.

Na polentové hranolky potrebujeme:
170 gramov polenty (najlepšie instantnej, pri ktorej môžeme venovať tichú spomienku všetkým tým nespočetným generáciám predkov, ktoré museli stáť pri peci pol dňa a polentu neustále miešať kým nebola hotová)
750 ml vody alebo vývaru
50 g masla
65 gramov olív čiernych alebo zelených, ktoré máme radšej, nakrájaných na malé kúsky
rozmarín, morskú soľ
Polentu uvaríme podľa návodu na obale, asi takto: necháme zovrieť vodu alebo vývar s maslom, stíšime plameň, vsypeme polentu. Varíme do zhustnutia, instantná hustne do 2 minút. Odstavíme z plameňa a zamiešame olivy. Posolíme ak treba.
Rozotrieme do dobre vymazanej formy (asi 27 x 16 cm) a necháme úplne vychladnúť. Po vychladnutí vyklopíme, nakrájame na hranolky a poprášime ešte trochou polenty.
Rozložíme na plech vyložený papierom na pečenie, posypeme rozmarínom a upečieme v trúbe rozohriatej na 200°C asi 25 minút dochrumkava.
Kým sa pečie, urobíme si špenát s orieškami a hrozienkami.
kilo čerstvého špenátu, teraz dostať aj mladý (bejby) špenát, ak nemáme čerstvý, môže byť aj mrazený ale rozhodne listy, nie pretlak
50 gramov hrozienok
50 gramov orieškov, napríklad kešu, arašídov alebo píniových (o tých posledných som sa nedávno dozvedela, že vraj po nich môže byť kovová horká chuť v ústach aj dva týždne, tak na ne pozor. aj keď mne sa to ešte nestalo.)
1 cibuľa
olivový olej
2 lyžice bieleho vína
Hrozienka nasypeme do misky, zalejeme horúcou vodou alebo čiernym čajom a necháme napučať. Nakrájame cibuľu, popražíme dozlatova na rozpálenej panvici, potrebujeme hodne veľkú ak máme čerstvý špenát, aby sa pomestil. Nasucho si opražíme obľúbené oriešky na vedľajšej panvici. K cibuli pridáme víno, poriadne zamiešame, prihodíme umytý špenát. Premiešame, aby sa rovnomerne varil. Môžeme nachvíľu prikryť, aby sa podusil, až kým nezavädne a neodparí sa z neho všetka voda. Keď je hotový, pridáme usušené hrozienka, oriešky, podľa chuti soli a korenia, prípadne ešte trochu oleja.
Podávame pospolu, svorne a zdravo a s plnými ústami si môžeme aj zanôtiť.
No comments:
Post a Comment