Mar 1, 2010

Poolympijské dietne dni

Tak sa nám olympijský oheň pobral do Soči, hokejový bronz veľmi podobne, zato nám naši hokejisti a podporovatelia poľnohospodárstva dovezú zemiaky na sadenie. Aj to je pomoc.

Skoré raňajky pri sledovaní zápasov riadne zacvičili s našimi biologickými hodinami a ak za raňajky považujeme aj cigaretu a kávu, nutne potrebujeme prvú pomoc. Takže sa pasujem za vlajkonosiča jarnej nátierkovej kúry. Máme to šťastie, že sme už veľkí a nejaké traumy z materskej školy, kde sme slzili nad drožďovkou a mrkvovou nátierkou, sú snáď za nami. Vieme si vychutnať čaro spojenia orechy - cesnak, keď 200 gramov rastlinného masla zmiešame so 4 strúčikmi pretlačeného cesnaku, pridáme 2 lyžice kyslej smotany (vyberáme tú hustejšiu), jeden trojuholník taveného syra, 80 gramov nadrobno posekaných vlašských orechov a dochutíme soľou a mletým čiernym korením. Ráno pobežíme po čerstvú bagetu a spravíme si prvú čiarku na našej imaginárnej nástenke s heslom "Stápame zimnú slaninu".

Povzbudení raňajkovým úspechom, skúsime večer privolať jar a vyrobíme si jarnú nátierku. Tri vajcia uvarené natvrdo zmiešame s nadrobno pokrájanou: jarnou cibuľkou, jednou viazaničkou reďkovky, 100 gramami kyslých uhoriek. Spojíme to 150 gramami masla, 4 lyžicami kyslej smotany (áno, hustejšej), 1 lyžicou majonézy a dochutíme soľou a mletým čiernym korením. Najlepšie chutí s celozrnnými kaizerkami. Tak dobre, priznám sa, že som schytala trochu komplexy z tých vypracovaných krasokorčuliarskych postavičiek, ale zas lyžiarky slalomárky ma dali do kľudu.



Aj preto si nasledujúci deň namiešame nátierku z pikantného syra a póru. Aromatický syr typu niva pokrájame nadrobno, dáme do misky a vidličkou popučíme. Zmiešame si 100 gramov rastlinného masla, 4 lyžice bieleho jogurtu a 150 gramov nakrájaného póru, pridáme k syru, dochutíme soľou, mletým čiernym korením a necháme tri hodiny postáť, kým si ju vychutnáme. K tejto nátierke sa už hodí dobre vychladené pivo a preto plynule prejdem k ďalšej dobrote, ktorá túto jarnú kúru ukončí, lebo som kdesi zapotrošila vlajku. Ak ste nevypili k našej aromatickej nátierke celú fľašu piva, použijeme časť do alkoholickej nátierky. 1 dl piva zmiešame s dvoma téglikmi kyslej smotany, pridáme jednu nadrobno pokrájanú cibuľu, pretlačný strúčik cesnaku, 150 gramov rastlinného masla, 100 gramov strúhaného syra Eidam, ochutíme červenou mletou paprikou, čiernym mletým korením, drvenou rascou, lyžicou horčice a soľou. Touto parádou veľkoryso natierame hrianky a zapíjame čudujsasvete pivom, pričom vedieme debaty o tom, či by sa už dalo sadnúť na bicykel a prevetrať hlavu, alebo ešte pobudneme chvíľu doma a necháme si niečo natrieť.

4 comments:

  1. z masla, nivy a peciva sa fuckt chudne, velky bic a maly dvor k tomu sportu v telke

    ReplyDelete
  2. ejha zanardi, ale si im to poriadne natrela! :)

    ReplyDelete
  3. rastlinne maslo? to co je?

    ReplyDelete
  4. Jurajko, toto je dieta, ktorú zostavovala žena. Po diete, ktorú vymýšľal chlap, zostanú len vynervačené a zbiedené tvory. To predsa nemožem dopustiť :)

    Dusa - to je rama/veto/perla. Neviem, ako to vzniklo, ale volajme to tak.

    ReplyDelete