
Caroline Tatinová nahliadla do kuchyne a vypytovala sa ako si stojí s obedom, hostia už prišli, netrpezlivo čakajú. Začali servírovať prvý chod. Caroline ho odniesla hosťom na stôl. Zrazu Stéphanie zacítila pripálený karamel.
- Mon dieu! - vykríkla zúfalo a stiahla pekáč s príliš skaramelizovanými jablkami z pece. Čo teraz s tým? Čo budeme servírovať hosťom ako dezert? Caroline sa bude hnevať. Zúfalo prehodila cez pekáč rozvaľkané cesto. Potom vytiahla z pece mäso, ktoré už bolo hotové a začula kroky Caroline. Nechcela, aby sestra nepodarok videla a tak ho schovala do pece, ktorá ešte bola rozhorúčená. Naservírovali aj ďalší chod, odložili polievkové taniere a potom si Stephanie opäť spomenula na koláč. Hrôza ju oblievala a už rozmýšľala ako sa prizná sestre, že nemajú dezert.
Vytiahla z pece nepodarok, cesto vyzeralo celkom upečené, ale aj tak to bude nanič, zachráni aspoň ten pekáč. Otočila ho, aby z neho tú hrôzostrašnú zmesku dostala.

Hostia si pochvaľovali. A žiadali si ten výborný dezert aj na ďalší deň. A potom neustále. Stal sa vychýreným. Správy o ňom sa šírili po kraji a dostali sa až do vyhlásenej parížskej reštaurácie Maxim's. Jej majiteľ sa rozhodol, že musí mať tento koláč stoj čo stoj na svojom menu. Poslal do Lamotte-Beuvron svojho špióna, prezlečeného za záhradníka, aby recept získal. A tak sa stal tento nepodarok svetoznámym a obľúbeným dezertom.
Možno to bolo takto, a možno nie. Podstatné je, že všetko sa nakoniec na dobré obrátilo.
Skúste si to, je to ľahké:
Na Tarte Tatin potrebujeme 150 g masla, 125 g cukru (ja som použila hnedý), asi 4 väčšie jablká, ošúpané a nakrájané na plátky - alebo iné kyslejšie ovocie, koláč na obrázku je s ananásom, tiež veľmi chutná kombinácia. Rozpustíme maslo a cukor, keď začnú karamelizovať, pridáme ovocie. Ovocie poriadne premiešame, aby sa pekne obalilo v karamele.
Je dobré to robiť v nádobe s nepriľnavým dnom, ktorú potom môžeme strčiť aj do trúby. Ak takú nemáme, preložíme karamelovú náplň do koláčovej formy, je dobré ju vystlať papierom na pečenie, aby sa koláč neprilepil a ľahko išiel obrátiť.
Medzitým sme si pripravili krehké cesto - to je to, ktoré nás naučila Ralbovská, s pivom (alebo s vajíčkom ak na tom trváte). Cestom rozvaľkaným na veľkosť formy prikryjeme náplň a pečieme v trúbe na 180° cca 30 minút (kým je cesto upečené). Otočíme formu, vyklopíme.
Podávame vždy teplé, namiesto crème fraiche môžeme použiť aj kyslú smotanu trošku osladenú.
no sacre bleu, aky pekny pribeh aj moralnym poucenim.
ReplyDeleteked sa vsetko na dobre obrati, tak aj lepsie chuti :)
ReplyDeletePodstatné je nenechať si rozhodiť sandál, ale teda, tak by som zahryzla do toho koláčika na fotke, až by créme fraiche striekal :)
ReplyDeleteono sa k tomu hodi daco kysle, bo je to fakt ale fakt sladke
ReplyDelete