
- Fúha, ale je tu teplo, čo?!
Druhý mafin nato vydesene vykríkne:
- Dokelu! Hovoriaci mafin!
Mafiny sú už také - americké, jednoduché, intelektuálne nenáročné, zvládne ich aj malé dieťa a sú obľúbené hlavne u detí všetkých vekových kategórií. Ako tamten vtip. A tiež ako on môžu prekvapiť nečakanou príchuťou či pointou, ktorá aj keď nie je vyslovene vtipná, človeka poteší a tak sa jej môže zasmiať. A preto ich mám rada.
Recepty na mafiny patria k najjednoduchším receptom na svete vôbec. A úplne najjednoduchší z nich je recept na "sleep-in" cheese muffins, teda syrové prispaté mafiny. Tak ako ich robia v meste Dahlonega, v štáte Georgia a propagujú ich pod heslom: sú také jednoduché, že si môžete prispať a aj tak ich budete mať načas hotové.
Tak veru, každá dahlonegská gazdinka v kvetovaných šatách so širokou sukňou, previazaných kvetovanou zásterou vhodne farebne zladenou, s dokonale upravenými vlnitými blond vlasmi a červeným rúžom na šťastne rozosmiatych perách, ako vystrihnutá z 50. rokov, ocení tento recept, keďže si takto zrána nemusí robiť starosti, môže si prispať a aj tak stihne nakulmovať vlasy, narúžovať ústa, nahodiť úsmev, uviazať zásteru a vychystať celú rodinku za každodennými povinnosťami čerstvo upečenými, dokonalými mafinmi.
Takže všetky dokonalé gazdinky pozor - na prispaté syrové mafiny potrebujeme:
1 hrnček polohrubej múky, 1 hrnček mlieka (alebo ešte lepšie šľahačkovej smotany), pol hrnčeka majonézy, 1 hrnček strúhaného syra, prášok do pečiva či sódu bikarbónu. To je základný recept. Môžeme ho samozrejme vylepšovať chutnými prísadami podľa preferencií členov rodiny - napríklad na malé kocky nakrájanou a opečenou slaninkou pre milovanú polovičku, kúskami opraženej klobásky s podusenými šampiňónmi pre mladého šampióna alebo postrúhanou delikátnou cuketou, špenátom či rafinovanými provensálskymi bylinkami pre mladú dámu.

Niektoré pekne ručne metlou žĺtky šľahajú vo vopred zohriatej miske, po kvapkách olej prilievajú, v pote tváre počítajú, aby im presne dva údery za sekundu vyšli, potom si vydýchnu, keď predišli tej katastrofe, žeby sa im majonéza zrazila a nakoniec dolievajú horúcu vodu. Lebo tak povedala guru Julia.
Múdrejšie si už dávno našli recept na päťsekundovú majonézu u svojho obľúbenca pána Cuketku a tak to majú cobydup, bez kvapiek, bez úderov a rýchlejšie ako keby bežali do obchodu a späť.
Potom už je to jednoduché - všetko zmiešame dohromady, pridáme niektorú ďalšiu ingredienciu ak chceme. Naplácame do formičiek obľúbených tvarov, pečieme v predhriatej trúbe na 180° asi 30 minút alebo kým špáradlo zapichnuté do stredu nevylezie čisté.
A to už dupocú dolu schodmi všetci členovia rodiny, zobudení prekrásnou vôňou čerstvo upečených mafinov a rannej kávy a starostlivá mamička ich víta so šťastným úsmevom na perách a dokonale naservírovanými raňajkami. A malý synček nadšene vykrikuje - Mami, mami, poviem ti vtip, chceš? Sedia dva mafiny v trúbe a pečú sa...
majonéza furt, ale kde ja zoženiem blond nakaderavenú parochňu, slušivú kvetovanú zásteru a rúž, ktorý je "zuby resistant", aby som tie moje monštrá v závere fašiangu na smrť vydesila.
ReplyDeleteno dnes este mozes, mame posledny fasiangovy den. ale zajtra pôst a masky dolu! potom uz nemusime byt dokonale gazdinky ale normalne dievky :)
ReplyDelete