Apr 5, 2010

Mlčanie dobre naložených jahniatok

Už je tu zase to pitomý jaro, nechodím raději k oknu,
zase ty pupence květy a tráva, já jednou na jaře zcvoknu.

Tak tu máme krásnu jar, slniečko nám svieti, rašia kvietky, trávička sa zelená. Všetci cítime nový život, nové príležitosti, extatickú radosť!

Už je tu zase to pitomý jaro, ptáci řvou, šeříky smrdí,
pro samý kuřata není kam plivnout, v teple mi nakyslo strdí.

Príroda sa prebúdza, mláďatká sa rodia, samá nevinnosť, roztomilosť a rozkošnosť. Všetko vyspevuje, vypiskuje, bečí a mečí od radosti.

Slunce do chalupy protivně leze, sněhulák už se mi hroutí,
praskají ledy a vysychaj meze, Anička trapně se kroutí.


Všetok sneh sa konečne roztopil, koniec zimným pľuštiam, máme tu slnečné a teplé počasíčko, ktoré nás mocným hlasom volá na zelené grúne, neodolateľne nás postrkuje jarné kvietky trhať, venčeky zelené odovzdávať.

Kvůli ňáký pomlázce děti vrbu ničí, na zápraží housata jako hadi syčí.

Už je tu zase to pitomý jaro, nechodím raději k oknu,
zase ty pupence květy a tráva, já jednou na jaře zcvoknu.

A Sviatkom jari uctíme si nový život, bo tá dievka čo nebude okúpaná a vyšibaná, tá bohdá zdravá, krásna a žiadaná celý rok nebude.



Nech už máme k jari akýkoľvek postoj, v jednej veci sa zhodneme. Prišiel čas vyjsť s jedlom na čerstvý vzduch: vytiahnuť gril, stôl a všetko ostatné príslušenstvo, otvoriť si nejaké príhodné jarné vínko a uctiť si novú sezónu vo všetkej sláve. U nás sme si takôto vymysleli, aby sme slečnu Vesnu neurazili slovom ani činom: grilované jahňacie kotletky.
Základným predpokladom na úspech takejto akcie je mať dobrého mäsiara, na ktorého sa môžete spoľahnúť, že vám dodá kvalitné mäso a ak budete mať špeciálne šťastie, tak vám ho aj naporcuje. Kvalitného sme našli, porcoval však iba nahrubo, tak sa musel grilmajster sekáčikom oháňať
, až kostičky lietali. Naporcované kotletky z jahňacieho chrbátika sme potom naložili do marinády z byliniek, čo nám čerstvo rašia za oknom: tymián, rozmarín (tieto dve sa špeciálne dobre s mladým mäskom znášajú) a šalvia, utopené v olivovom oleji, dochutené cesnakom a citrónovou šťavou. Nechali sme mlčiace, ale zato dobre naložené jahniatko takto sa kúpať minimálne cez noc (ak kúpite skôr, môžete nechať naložené v mrazáku).
Na dobre rozpálenom grile opiekli sme domäkka, cca 20 minút. Podávali sme s jarným šalátom (cukrový šalát, redkvička, mladá cibuľka, medvedí cesnak, trošku perašínu a pár čeri paradajok kvôli farbe, zaliate francúzskym dresingom - olej, ocot, horčica) a meteníkom, ktorý sme pokrájali na menšie obdĺžniky, medzi jednotlivé krajce sme naprplili čerstvú bryndzu a jarnú cibuľku, celé sme to zabalili do alobalu a nechali rozpiecť v trúbe.
Bolože to radosti jak na Starém Bělidle, všetci sa za ušami zalizovali, aj bývalí vegetariáni, aj takí čo z grilu okrem cukín a baklažánov maximálne kurátenko zjedia, aj milovníci jari, aj škarohlídi.

3 comments:

  1. nabuduce ma zavolajte, trebars umyjem hrnce :-)
    viking

    ReplyDelete
  2. trebars zavolame, ked bude treba gril pucovat :))

    ReplyDelete