Apr 14, 2010

Nohy v suchu, suchár v bruchu

Tak sa nám opäť nazbierali bielky v mrazničke a daždivé dni za oknom. A keďže sneh sa už dávno roztopil, načim nám vymyslieť čosi nové, vhodnejšie ako snehové pusinky, aby sme sa zbavili zásob z mrazáku a smutnej nálady z nevľúdneho počasia. Vonku leje ako z krhly, za jeden deň nás to zleje aj zhora, aj zboku, keď riadne fúka, aj odspodku, keď máme šťastie na ohľaduplný autobus čo nepozerá na mláky popri chodníku. A tak netúžime po ničom inom len si dať nohy a všetko ostatné do sucha, naliať si suchého bieleho vínka a vychutnať si spoločnosť nejakého suchára. Ak suchára nemáme, tak si ho napečieme. Zdieľať ho môžeme aj s niekým zábavným, inteligentným a vtipným. Ak má suchý humor a nebojí sa ho použiť, tým lepšie.

Mandľové sucháre
5 bielkov
150 gramov práškového cukru
150 gramov hladkej múky
60 gramov nelúpaných mandlí
60 gramov lieskových orieškov (alebo iných podľa chuti)
tuk na vymazanie formy
(Jednoduchou matematikou zistíme, že na každý bielok musíme počítať 30 gramov múky a cukru, takže môžeme recepis ľahko upravovať podľa počtu bielkov, ktorých sa chceme zbaviť.)
Vyšľaháme tuhý sneh, postupne zašľaháme cukor. Múku primiešavame zľahka, radšej lyžicou, potom prisypeme celé orechy a mandle. Vylejeme do dobre vymastenej formy na chlieb alebo srnčí chrbát. Upečieme na 180°C asi 30 minút.
Po upečení nevyklápame, zabalíme do alobalu aj s formou, necháme postáť do druhého dňa.
Na druhý deň vyklopíme, narežeme na tenké ale fakt tenké plátky a dosušíme v trúbe na plechu.

(Sucháre na obrázku nie sú dosť dosušené (na 100°C asi polhodinku), pretože na chvíľu vykuklo slniečko a bolo treba suchými nohami prebehnúť do obľúbenej krčmy. Ak nemáte nejaký veľmi dôležitý program, kľudne ich nechajte chytiť zlatý nádych.)

No comments:

Post a Comment