Jan 28, 2010

Fanky nálada a vypražené Božie milosti

Tento recept berte ako nárek človeka, ktorý by chcel veľa stihnúť, ale s povestným rozpolením sa mu to už roky nedarí, hoci to zakaždým skúša. Aj teraz, oči pučí, päste zatína, krv sa mu do hlavy hrnie a nič. Furt len v tej istej zástere, v tých istých teplákoch trčí, s tou istou žehličkou šermuje. A tak sa pekne prestane vzpínať osudu, hlávku zvesí, žehličku vypne a odoberie sa k notebooku, aby sa aspoň zo svojho žiaľu vypísal. A potom ho zachváti druhý level bezmocnosti a začne sa sám sebe v duchu vyhrážať, ako raz, áno RAZ toto všetko tu bude môcť obštrikovať, zabuchne za sebou dvere a poberie sa ta, kde ho to ťahá a zostane tam tak dlho, kým ho nevypátrajú družicou a neodvedú v slušivej bielej kazajke.

K fašiangovému mecheche sa schyľuje, ej veruže schyľuje a moja osoba nepríde, ej veruže, nepríde. No, ale aspoň recept na vyprážané Božie milosti dá k dobru. Kto si myslí, že sú to šišky, ruku hore a teraz zas ruku dole, lebo nie sú. Sú to fánky. No a čo, že pre mecheche sú už napečené, berte ohľad na môj duševný stav.

Z 30 deka polohrubej múky, 2 deká práškového cukru, ¼ balíčka prášku do pečiva, 3-4 lyžíc rumu, 3 lyžíc kyslej smotany a štipky soli si spracujeme cesto. Hodinku ho necháme oddychovať a potom to rozbalíme. Vyvaľkáme ho na tenko a radielkom (to je to, čo moje deti volajú ozubené koliesko) vykrajujeme obdĺžniky o rozmere 6x12 cm, ni cm viac, ni menej. Kto je v eufórii, môže v strede obdĺžnika urobiť dva zárezy a rožky oproti sebe ležiace cez tie zárezy prevliecť tak, aby vznikla taká, hm, mašlička, ale kto by miesto radielka držal v ruke motorovú pílu, nech rovno vypráža. Potrebujeme veľa oleja a širokú, hlbšiu panvicu. Božie milosti vkladáme zásadne do horúceho oleja a dívajúc sa, ako sa všakovako krútia, rozháňame myšlienky na inkvizíciu. Vypražené kúsky kladieme na papierové kuchynské utierky, aby vsali prebytočný olej (neviem, prečo mi pri slove „olej“ skáču písmená tak, že vždy výjde „ojel“) a ešte teplé cukrujeme zmesou práškového a vanilkového cukru.

Moji milí, prajem vám, aby ste sa najedli a napili ako sa na fašiang patrí, do prasknutia, nech je chasa veselá, aby huba od smiechu bolela. Veď ja tiež raz prídem. Bohuotcu, prídem. Ale zatiaľ -





Lilianino skromné pojednanie na tému rozmanitosti Božích milostí

Keďže na fašiangy fantastické funky fánky treba piecť, prechádzala som rôzne kuchárske knihy a hľadala recepis najlepší zo všetkých. Zistila som, že je niekoľko rôznych receptov a líšia sa hlavne počtom vajec. V najstarších originálnych receptoch je použitých až 8 žĺtkov (ani nieže celých vajec). Viem si predstaviť, ako kedysi gazdiné len do kurníka za domom vybehli, vajíčka pozbierali a fánky mohli vysmážať aj pol dňa. Keď sa gazdiné do panelákov presťahovali, začali znižovať počet vajec a úmerne s tým sa zvyšoval objem smotany. V kuchárke Varíme zdravo, rýchlo, hospodárne sú recepty dva: Jemné fánky a Úsporné fánky, odlíšené práve počtom použitých vajec.
Niektoré recepisy prikazujú kyslú, iné sladkú smotanu. Namiesto rumu sa niekde uvádza aj biele víno.

Keďže Božia milosť je prepestrá a rozmanitá, uvádzam tu ešte ďalšie rozpisy na fánky. Postup pri pečení zostáva rovnaký ako napísala zanardi:
- Tento recept je uvádzaný ako ponitriansky: 8 žĺtkov, 3 PL bieleho vína, 3 PL sladkej smotany, 1,5 PL práškový cukor, 2-3 bielka, hladká múka
- Tento recept je podľa T. Vansovej: 5 žĺtkov, 7 PL smotany, 2 PL rum, hladká múka, soľ
- A tento recept je podľa mňa najrozumnejší: 300 g polohrubej múky, štipka soli, 50 g masla, 50 g práškového cukru, 2 žĺtky, 2 PL bieleho vína alebo rumu, 5 PL kyslej smotany, citrónová kôra

A zanardi, ty už vypni žehličku a daj si dačo dobrého tiež, veď Božia milosť je tu aj pre teba :)

Všetkým prajem mastné ústa po celé fašiangy, z Milosti božej!

3 comments:

  1. cha! si ma predbehla :))
    budeme na teba mysliet a dame si fankov aj za teba. neboj sa, este budu ine obzieracie akcie!

    ReplyDelete
  2. Ja navrhujem predbežne jednu na marec, guru a ja sme marcovie :)
    zanar.

    ReplyDelete
  3. este jeden maly upgrade pre fanky, co by nahodou zostali na dalsi den. najlepsie je ich samozrejme pojest hned zatepla. ale ak zostanu, vyborne chutia aj poliate cokoladou :) vrelo odporucam.

    ReplyDelete