Mňa kedys zvádzal svet mi hovoriac – meteník, ktorý doma ješ, ó jak je lichý. Človek musí vyskúšať všakovaké lakoty, aby tak, ako Országh, dospel k záveru: Môj pokrm dobrý, moja čaša zlatá a moja odev, ktorej neviem ceny…
Odejte sa teda do meteníka:
Kvások si pripravíme z 2 dkg droždia, 2 dcl mlieka, štipka cukru. Keď sa droždie začne dvíhať, preklopíme ho do misy, kde máme pripravenú hladkú múku ( 20 dkg) s čajovou lyžkou soli a 5 dkg masla, pokrájaného na plátky. Premiešame, aby sa všetko spojilo a pridáme tri hrste kyslej kapusty, len veľmi mierne vyžmýkanej. Teraz potrebujeme naše znalosti o kysnutom ceste. Pridávame hladkú múku dovtedy, kým je cesto vláčne, ani riedke, ani husté. Vymastíme si plech bravčovou masťou a cesto naň rovnomerne rozotrieme. Zakryjeme čistou utierkou a necháme v teple a kľude podkysnúť, asi pol hodinku. Potom šup do rúry, na začiatok vyhriatej na 180°C. Keď sa chytí na ceste prvá kôrka, poukladáme naň plátky masla a teplotu znížime na 150°C. Meteník je hotový vtedy keď sa vrch zlatovie.
Ešte taká zvláštnosť. Na začiatku sa meteník tvári ako slušné kysnuté cesto, puchne. Kdesi v polovici procesu si to rozmyslí a klesne. Netreba však panikáriť. Keď ho vytiahneme z rúry, ešte horúci ho dobre ponatierame cesnakom a komu sa nelení, opraží drobné kocky slaninky a poleje ho touto polevou.
Dá sa jesť na raňajky s maslom a syrom, či šmirkásom (nápad á la liliana), dá sa jesť večer k vínu, dá sa jesť studený, či vytiahnutý z mikrovlnky a pritom je mužského rodu! Tu aj lipová líška bledne.
A frajerina na záver – u meteníka nemôže nik tvrdiť, že sme ho ukradli Rumunom, Maďarom, Poliakom, alebo iným –om. Takýto biedny a zároveň chutný pokrm sme mohli vymyslieť len my.
Liliana si dovoľuje hokejový update:

potvrdzujem. neuveritelne jednoduche a neuveritelne chutne. a vsestranne pouzitelne :)
ReplyDeleteWTF smirkas?
ReplyDeletea dakujem za metenik. aj ked som ho tu cakala uz v sobotu :-)))
Na šmirkás je odborník knour, liliana ma zmiatla názvom že korozot a všetky o boli prehlasované :)
ReplyDeleteA pritom je to bryndzová nátierka.
Ad sobota - pridám sa na fcb k skupine - Som lenivé hovado :)
sim ta, ziadne lenive hovado, netreba ich rozmaznavat citatelov :D
ReplyDeletecha, guru a nevie co je smirkas.
inak, ja som tiez svojho casu riesila co je lipova liska, ale esteze tie liptovske korene nepustia :)
v pohode, v sobotu boli lenivi vsetci, co mali v piatok burlivy program.
ReplyDeleteejha, uz parkrat som sa pokusila odfotit metenik na nejakej akcii ale vzdy bol vymeteny skor ako som sa spametala :)
ReplyDelete